Küçükçekmece Belediyesi Aile Danışma ve Eğitim Merkezi’nin Türkiye’nin ilk diplomalı ‘’Çift ve Aile Terapisti olma özelliğine sahip Psikologlarından Bünyamin İrak mutlu ailenin sırlarını verdi. Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşen söyleşide, Küçükçekmecelilerle buluşan Uzman Psikolog Bünyamin İrak, mutlu çocuklar yetiştirebilmek için mutlu ailelere, mutlu aileler için ise mutlu çiftlere ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
“MUTLU AİLEDE DE TARTIŞMA YAŞANIYOR”
Her evde, ailede tartışma yaşandığını söyleyen Bünyamin İrak, “En mutlu ailelerde bile tartışma yaşanıyor. Ailede çatışma var diye biz o aileye mutsuz diyemeyiz. Çatışma her zaman olacak. Eşler kendini buna hazırlamalı ve problem çözme yeteneklerini geliştirmeliler” dedi.
“MUTSUZ AİLENİN NEDENİ İLETİŞİM HATALARI”
Mutsuz ailelerdeki en büyük problemin iletişim sorunlarından kaynaklandığına da değinen İrak, “Eşler birbirlerine karşı ciddi iletişim hatalarında bulunuyorlar. Ben yerine sen dilini kullanıyorlar. Yıkıcı eleştiride bulunuyorlar. Genellemeler yapıyorlar. Sürekli geçmişi gündemde tutuyorlar. Kendilerini tamamen haklı karşı tarafı tamamen haksız görüyorlar. Halbuki evlilik iki kişiden oluşuyor ve sorunların çoğu o iki kişiden kaynaklanıyor” diye konuştu.
“ÇOCUKLAR OLUMSUZ ETKİLENİYOR”
Evlerinde sürekli tartışma ile büyüyen çocukların, ciddi sorunlar yaşadığına da değinen İrak, “Çocuklar bomboş bir beyinle dünyaya geliyor. Anne, babalarından gördükleri yanlış davranışları örnek alıyorlar. Böyle çocuklar özgüven eksikliği yaşayabiliyor. Çevrelerindeki kişilerle iletişim sorunu yaşıyor. Bunun için anne ve babalar çocukların önünde birbirlerine yanlış sözler dememeli. Çocuklara neden tartıştıklarını ve bunun geçici bir durum olduğunu dürüstçe söylemeliler. ”
“İYİ BİR İLETİŞİM İÇİN…”
Uzman Psikolog Bünyamin İrak, sağlıklı bir iletişim için ise yapılması gerekenleri şu şekilde sıraladı: “Her koşulda, o yanınızdayken ya da yokken eşinize saygı gösterin. Kendinizi iyi tanıyın. Çatışma çözme becerinizi geliştirin. Akıl okumayın. Baş başa eğlenceli zaman geçirmeye çalışın. Affetmeyi öğrenin. Olumlu davranmaya çalışın.”